Από: 
Έως: 
Συμπληρώστε τους χαρακτήρες που βλέπετε:


Τηλ: 6944-545339
       6937-002272
       22340-22811
e-mail: info@parnassos-xenones.gr
web site: www.parnassos-xenones.gr


Η τοποθεσία

Οδοιπορικό
Η Αμφίκλεια ή Δαδί, ριζωμένη στη βόρεια πλαγιά του Παρνασσού εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, διατηρεί το όνομά της από την αρχαιότητα. Η θέα στην κοιλάδα από όπου περνάει ο Βοιωτικός Κηφισός ποταμός, είναι μαγευτική. Ξεκινήστε τον περίπατό σας από τον παλιό οικισμό ψηλά στο βουνό, με τα παλιά αρχοντικά, τις θολωτές αυλόπορτες, τις πετρόχτιστες βρύσες, τις λουλουδιασμένες αυλές και τα στενά σοκάκια. Χαζέψτε τα όμορφα αρχοντικά που συνυπάρχουν αρμονικά με τα πιο σύγχρονα σπίτια, τα οποία βρίσκονται στην κάτω πλευρά της πόλης. Ξαποστάστε στην πλακόστρωτη κάτω πλατεία πίνοντας το καφεδάκι σας. Ύστερα, επισκεφτείτε το πρότυπο Μουσείο Άρτου. Θα μάθετε τα πάντα για την Παρασκευή του ψωμιού, από τη σπορά, μέχρι να φθάσει έτοιμο στο τραπέζι σας. Δείτε επίσης τη Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Επαγγελμάτων, την Πινακοθήκη και την οπλοθήκη του Αθανάσιου Ευταξία, που χρημάτισε πρωθυπουργός το 1926.

Μυθολογικά στοιχεία του Παρνασσού
Στην Θεσσαλία βασίλευε ο Δευκαλίων, γίος του Προμηθέα και είχε ως γυναίκα του την Πύρρα. Ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει την διεφθαρμένη "γενιά του χαλκού". Για να αποφύγει την καταστροφή ο Δευκαλίων, άκουσε την συμβουλή του πατέρα του και κατασκεύασε ενα πλοίο οπου έβαλε μέσα τα αναγκαία και εις το οποίον επεβιβάσθη αυτός με την Πύρρα. Τότε ο Δίας άνοιξε τους κρούνους του Ουρανού και για εννέα μέρες και νύχτες έβρεχε συνεχώς. Την δέκατη μέρα το πλοίο προσάραξε στον Παρνασσό. (Κατ΄άλλους στην Οθρυ ή επι του Αθως). Αφού απομακρύνθηκαν τα νερά της βροχής Κατέβηκε ο Δευκαλίων και θυσίασε προς τον Δία. Ο Δίας έστειλε τον Ερμή για να υποσχεθεί οτι θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επιθυμία. Ο Δευκαλίων παρακάλεσε να αναζήση το ανθρώπινο γένος.
Στην Φωκίδα έλεγαν οτι ο Δευκαλίων και η Πύρρα κατέβηκαν εις τους Δελφούς εις το ιερό της Θέμιδος και παρακάλεσαν αυτή για την επαναδημιουργία του ανθρώπινου γένους. Η θεά απάντησε οτι για να γινόταν αυτό έπρεπε να καλύψουν τα προσωπά τους και να πετάνε πίσω τους τα οστά της μητέρας τους. Οταν κατάλαβαν τον χρησμό κάλυψαν τα προσωπά τους και έριχναν πίσω τους πέτρες (απο την μητέρα Γή). Κάθε πέτρα που έριχνε ο Δευκαλίων γινόταν άνδρας και κάθε πέτρα της Πύρρας γινόταν γυναίκα. Οι λαοί ονομάστηκαν έτσι μεταφορικά απο το "λάας" που θα πεί πέτρα.

Αλλη παράδοση αναφέρει οτι εις τους Δελφούς σώθηκαν μερικοί κάτοικοι ακολουθώντας τις φωνές λύκων που ανέβαιναν ψηλό στο βουνό. Αργότερα έκτισαν εκέι μια πόλη την Λυκώρειαν. Καθώς κυλούσε η ζωή και περάσανε πάρα πολλά χρόνια και ο Κρόνος ξεγελασμένος απο τις συμβουλές της Γης και πίνοντας ενα βότανο ξέρασε απο την κοιλιά του τα παιδιά που είχε καταπιεί. Και πρώτα πρώτα ξέρασε την πέτρα που είχε καταπιεί και τελευταία αντί του Δία. Ο Δίας πήρε την πέτρα και την στήριξε "επάνω στην πλατύδρομη την γή, μέσα στην αγιά Πύθωνα" μνημείο να απομείνει αιώνιο και να το θαυμάζουν οι θνητοί. Η πέτρα αυτή η οποιά εκαλείτο "ομφαλός της γής" εξ΄ού και το μαντειο των Δελφών (έτσι ονομάσθη αργότερα) διότι κατά την παράδοση ο Δίας άφησε απο τα δύο αντίθετα άκρα του κόσμου δύο περιστέρια τα οποία καλύπτονταςίσο δρόμο συναντήθηκαν στο μέρος αυτό. Ετσι λέγεται ευρέθη το μέσον της τότε επιπέδου γής. Ο Απόλλωνας όταν έγινες έφηβος έφυγε απο τον Ολυμπο, διέσχισε την Πιερία και αφού στάθηκε για λίγο στην Εύβοια και στη Βοιωτία έφθασε στους πρόποδες του Παρνασσού στην κοιλάδα της Κρίσσης. Εκεί βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα τερατώδη δράκο τον Πύθωνα τον οποίον άλλοι λένε οτι τον έστειλε η Ηρα και άλλοι οτι ήταν φύλακας του μαντείου που υπήρχε εκει πέρα. Ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα χρησιμοποιόντας βέλη που του έφτιαξε ο Ηφαιστος. Εκτοτε ο θεός είχε και το επίθετο Πύθιος. Το μέρος που έλαβε χώρα το περιστατικό ονομάσθη Πυθώ και είναι η αρχαία ονομασία των Δελφών.

Η Θέμις είναι η δεύτερη σύζυγος του Δια η οποία γέννησε τις Ωρες. Αυτές ήταν η Ευνομία, η Δίκη και η Ειρήνη. Είναι μάλλον ηθικές αλληγορικές μορφές παρά θεότητες. Ο Αισχύλος θεωρεί την Θέμιδα μητέρα του Προμηθέα ο ίδιος δε διασώζει την παράδοση οτι η Θέμις παρέλαβε την κατοχή του Μαντείου των Δελφών απο την Γή και κατόπιν την παρέδωσε στο Απόλλωνα. Μια άλλη άποψη είναι ότι ο Φαέθοντας γιος του Ήλιου παίρνοντας μια μέρα το άρμα του πάτερα του, επειδή δεν μπορούσε να τισαθέυσει τα άλογα που οδηγούσαν το άρμα και πολλές φορές πλησίασε κοντά στην γη με κίνδυνο να την κάψει αναγκάστηκε ο Δίας να κάνει κατακλυσμό στην γη για να αποφύγει την καταστροφή από την υπερβολική ζέστη η γη. Σε μια σπηλιά του χιονισμένου Παρνασσού έμενε και ο Αυτόλυκος. Γιος του Ερμή και ένας από τους ποιο πονηρούς και αδίστακτους κλέφτες. Την κόρη του Αυτόλυκου Αντίκλεια παντρεύτηκε ο Λαέρτης από την Ιθάκη που γέννησαν τον Οδυσσέα. Ο Ηρακλής εδιδάχθη απο τον Αυτόλυκο το πώς να παλεύει.

Πολύδροσος
Παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Σουβάλα. Η λέξη Σουβάλα, γράφουν μερικοί, είναι λέξη Τούρκικη και σημαίνει "πολύ νερό". Για άλλους η λέξη Σουβάλα είναι λέξη Σλάβικη, και σημαίνει κοίλωμα με γύρω βουνά. Κατά τον Κώστα Αθ. Παπαχρίστο "Το Σουβάλα" από το Σλάβικο Suvala, που σημαίνει "έλος" και που είχε διαδοθεί σαν προσηγορικό κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο.

Λιλαία
Παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Κάτω Αγόριανη και κατοικήθηκε τον 19ο αιώνα από κατοίκους της Αγόριανης. Το όνομά της οφείλει στην Αρχαιότατη Φωκική πόλη Λίλαια, για την οποία ο Παυσανίας γράφει: "Η Λίλαια έχει θέατρο, αγορά Λουτρά υπάρχουν και ιερά του Απόλλωνα και ένας της 'Aρτεμης με όρθια Αγάλματα από Πεντελικό μάρμαρο, Αττικής τεχνοτροπίας. Για τη Λίλαια λένε ότι ήταν μια από τις ονομαζόμενες Ναϊδες, κόρη του Κηφισού. Από τη νύμφη αυτή λένε ότι πήρε το όνομα η πόλη"

Επτάλοφος
Παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Αγόριανη {Αγορά + άνω, Ιωνική διάλεκτος αγορή + άνη}. Μέχρι το 1670 τη βρίσκουμε ως Αγία Μαρίνα {κατ' άλλη πληροφορία ως 'Aγιοι Ανάργυροι μη διασταυρωμένη}. Χωριό ιστορικό, καταφύγιο των βυζαντινών αυτοκρατόρων Κομνηνών, πατρίδα των αγωνιστών και οπλαρχηγών του 1821 (Κομνά, Θεοδώρου και Σταμάτη Τράκα κ.ά.), κάηκε ολοσχερώς στην Kατοχή.


Η Αμφίκλεια ή Δαδί, ριζωμένη στη βόρεια πλαγιά του Παρνασσού εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, διατηρεί το όνομά της από την αρχαιότητα...
περισσότερα..

Οδοιπορικό χωριών, χιονοδρομικά κέντρα, ιστορικά μνημεία, σπήλαια, πηγές, περιηγήσεις στην φύση...
περισσότερα..Για να πάτε από την Αθήνα στην Αμφίκλεια ή Δαδί με το αυτοκίνητό σας, θα πάρετε την Εθνική Οδό με προορισμό το Κάστρο...
περισσότερα..

Ενημερωθείτε άμεσα και έγκυρα για τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή...
περισσότερα..