Από: 
Έως: 
Συμπληρώστε τους χαρακτήρες που βλέπετε:


Τηλ: 6944-545339
       6937-002272
       22340-22811
e-mail: info@parnassos-xenones.gr
web site: www.parnassos-xenones.gr


Αξιοθέατα

Μικρό Οδοιπορικό Χωριών

Το σημερινό χωριό Σουβάλα αποτελεί την οικιστική συνέχεια της Απάνω Σουβάλας, οι κάτοικοι της οποίας μετά το σεισμό του 1870 αναγκάστηκαν να κατέβουν προς τον κάμπο. Σήμερα η Απάνω Σουβάλα αποτελεί όχι μόνο θέρετρο όπως ήταν πρίν από μερικές δεκαετίες, αλλά ένα σφύζοντα οικισμό με όμορφα παραδοσιακά σπίτια.

Στην Απάνω Σουβάλα ο επισκέπτης όποια εποχή του χρόνου και να βρεθεί σίγουρα θα μαγευτεί από τη φυσική ομορφιά του χώρου το κελάρυσμα των νερών, την ηρεμία του τοπίου, τη μυρωδιά του έλατου και του πεύκου.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει στην κεντρική πλατεία του χωριού την εκκλησία της Κυργιάς (Παναγία η Κυρία των Αγγέλων). Κοντά στην ομώνυμη πηγή βυθισμένη μέσα στο πράσινο υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο ντόπιων σουβαλιωτών μαστόρων. Επίσης χαμηλά του χωριού η παλαιά εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

Στα νοτιοδυτικά της Απάνω Σουβάλας στην χαράδρα Ξεριάς βρίσκεται η σπηλιά της "Κοντύλος" αρκετά ευρύχωρη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στα νότια της Πολυδρόσου, στο λόφο πάνω από τις πηγές της Αλεγούσας βρέθηκε σπηλαιοβάραθρο εξαίσιας φυσικής ομορφιάς με καταπληκτικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Στις ταβέρνες του χωριού μπορεί κανείς να φάει μοσχοβολιστό αρνί στη σούβλα ή στα κάρβουνα, κοκορέτσι και σπληνάντερο, να γευτεί τη σουβαλιώτικη φιλοξενία.

Ο δρόμος προς την κορυφή του Παρνασσού θα φέρει τον επισκέπτη στις πηγές της Ζέλης, νοτιοανατολικά της Απάνω Σουβάλας (υψόμετρο 1.200 μέτρα), και στα Καρκαβέλια (υψόμετρο 1.400 μέτρα).

Ο δρόμος συνεχίζει προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και η διαδρομή είναι όντως μαγευτική καθώς ο δρόμος περνάει μέσα από ένα δάσος με έλατα αλλά και μηλιές (ο Οπωρώνας της Σουβάλας).

Στην επιστροφή θα μείνουμε στην όμορφη πλατεία του χωριού με τον βαθύ ίσκιο των πλατανιών απέναντι από την εκκλησία του χωριού, η οποία είναι κτισμένη από σουβαλιώτες μαστόρους, δεξιοτέχνες στο κτίσιμο της πέτρας.

Λίγο πιο πάνω στη θέση Μαντάμια ξεπροβάλλει ο Πύργος, λείψανο μεσαιωνικό. Ο δεύτερος πύργος της περιοχής βρίσκεται κοντά στην γειτονική και όμορφη Αγόριανη. Στην περιοχή "Μαντάμια" λειτουργησε στις αρχές του αιώνα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, μοναδικό σε όλη την περιοχή. Στ΄ αριστερά του δρόμου μέσα σε συστάδες βελανιδιών υπάρχει η εκκλησία του Αη Γιάννη των αρχών του αιώνα μας.

Μόλις τρία χιλιόμετρα από την Πολύδροσο βρίσκεται η μικρή και γραφική Λιλαία. Η Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) είναι το δεύτερο χωριό του Δήμου Παρνασσού. Πανέμορφη και ξακουστή για τις κρυστάλλινες πηγές της.

Ανεβαίνοντας μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω συναντάμε το τρίτο χωριό του Δήμου Παρνασσού, την Επτάλοφο (Πάνω Αγόριανη). Χωριό με πολλές πηγές και με μεγάλη τουριστική υποδομή. Εδώ μπορεί να βρεί κανείς αρκετά καταλύματα για να διανυκτερεύσει, προτού να επισκευτεί τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού ή το Χιονοδρομικό Κέντρο.

Κεφαλοχώρι 1.500 κατοίκων έδρα του νέου Δήμου Παρνασσού χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού από οικιστές που κατέβηκαν από τη σημερινή Απάνω Σουβάλα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1870 μ.Χ.. Έχει άφθονα νερά, ωραία θέα προς το λεκανοπέδιο Λιλαίας - Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο τουριστικό θέρετρο με υγιεινό κλίμα και τις παραδοσιακές ρουμελιώτικες ταβέρνες που διαθέτει. Σε απόσταση 2 χιλ. δυτικά βρίσκεται ένα Βυζαντινό μνημείο μεγάλης αξίας, η Παλαιοπαναγιά (ή Μαυρομαντήλα, ή Αγία Ελεούσα), ναός σπάνιας αρχιτεκτονικής, οι πηγές και ερείπια αρχαίου ιερού (ίσως των Χαρίτων). Στην Β. Α. δε πλευρά της πόλεως υπάρχουν ερείπια αρχαιολογικού χώρου και ιερού της Δήμητρας καθώς και ένας μεσαιωνικός Πύργος στη θέση «Μαντάμια».

Στο δρόμο για τον Παρνασσό και σε απόσταση 6 χιλ. απλώνεται στις κατάφυτες από ένα πυκνό δάσος μαύρης Πεύκης πλαγιές του, η ΄Ανω Πολύδροσος (Πάνω Σουβάλα) γραφικός παραθεριστικός οικισμός με άφθονα νερά και ταβέρνες. Συνεχίζοντας σε απόσταση 8 χιλ. μέσα από μία καταπληκτική διαδρομή που εναλλάσσονται το έλατο, το πεύκο, το κέδρο και γάργαρες πηγές, φτάνουμε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού που βρίσκεται στα Διοικητικά όρια του Δήμου και λειτουργούν τα εξής κέντρα και πίστες :

• 2 Επισιτιστικά Κέντρα (Τμήματα).
• Τηλεκαμπίνα.
• 6 Συρόμενοι Αναβατήρες.
• 6 Εναέριοι Αναβατήρες.
• 14 Πίστες.
• Ελικοδρόμιο.
• Παιδικός Σταθμός.
• Ιατρείο.
Από την περιοχή διέρχεται το διεθνές μονοπάτι Ε4 καθώς και το εθνικό Ε22.

Εκδρομές
- Στην ανατολική είσοδο της πόλης βρίσκεται μια χαράδρα στην οποία θα κατεβείτε με τα πόδια για να δείτε το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ, χτισμένο μέσα σε μία σπηλιά. Το τοπίο και το περιβάλλον εκεί είναι μαγευτικό.
- Στην περιοχή Περδικόβρυση αξίζει να πάτε να δείτε ένα άλλο εκκλησάκι, του Αϊ-Γιάννη του Ριγανά, του 12ου αιώνα, με σπάνιες τοιχογραφίες. Γύρω του το τοπίο είναι εκθαμβωτικά όμορφο και παντού μοσχοβολά ρίγανη. Καθίστε στο διαμορφωμένο χώρο με τα ξύλινα τραπέζια και δροσιστείτε πίνοντας το κρυστάλλινο νερό της βρύσης.
- Ανηφορίζοντας έπειτα με το αυτοκίνητο στον Παρνασσό και σε απόσταση μόλις 5χλμ από την πόλη, θα συναντήσετε το μοναστήρι της Γαυριώτισσας, που ιδρύθηκε στα βυζαντινά χρόνια. Κατά την Τουρκοκρατία, λειτουργούσε εκεί Κρυφό Σχολειό, ενώ στον ξεσηκωμό αποτέλεσε κέντρο και ορμητήριο των αγωνιστών. Είναι επομένως ιστορικό μοναστήρι και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επίσκεψη.
- Άλλες ενδιαφέρουσες κοντινές εκδρομές που μπορείτε να κάνετε είναι στην πανέμορφη Αγόριανη – το «μπαλκόνι» του Παρνασσού, μέσα στο πράσινο, στην ιστορική και γραφική Γραβιά και τα άλλα γραφικά χωριουδάκια που υπάρχουν τριγύρω.
- Η διαδρομή από την Αμφίκλεια στη Φτερόλακα και τις χιονοδρομικές πίστες (17χλμ), είναι θαυμάσια και περνά μέσα από δάση με πεύκα και έλατα. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψετε να εκδράμετε μέχρι τους Δελφούς, την Αράχοβα, τη Βάργιανη, το Τιθρόνιο, το Πολύδροσο απαράμιλλα χωριουδάκια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αμφίκλεια.
- Επίσης, ενδιαφέρουσα επίσκεψη μπορεί να γίνει στο τρενάκι των ορυχείων βωξίτη, στα παλιά ορυχεία, 20χλμ από την Αμφίκλεια, στο δρόμο προς Άμφισσα.

Αξιοθέατα Περιοχής
• Σπήλαια
         o Κοντύλης - ΄Ανω Πολύδροσο
         o Σπηλαιοβάραθρο Ανατ. Αγ. Ελεούσης (Προφήτης Ηλίας)
         o Φαράγγι Ξηριά - ΄Ανω Πολύδροσο
• Πηγή Αγίας Ελεούσης
• Μαντάμια - υδροηλεκτρικό εργοστάσιο
• Πηγή Ζέλης - Καρκαβέλια (υψόμετρο 1200μ.)
• Γεροντόβραχος (υψόμετρο 1900μ.)
• Λιάκουρα (Ανατολή ηλίου) (υψόμετρο 2458μ.)
• Κελλάρια (Χιονοδρομικό Κέντρο) (υψόμετρο 1650-2250μ.)

Λιλαία (Κάτω Αγόριανη)
Πρόκειται για χωριό κτισμένο στη θέση της Αρχαίας Λίλαιας, το οποίο οικίστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα από κατοίκους της Αγόριανης. Διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα, κυριαρχούν τα πέτρινα σπίτια με τις πλακόστρωτες αυλές. Μπροστά του απλώνεται ο κάμπος του Βοιωτικού Κηφισού και χαρίζει στον επισκέπτη ένα ευχάριστο και πανέμορφο θέαμα.. Είναι γενέτειρα πολλών επώνυμων ανθρώπων στην ιστορική της διαδρομή, κάηκε ολοσχερώς στην κατοχή.
Αξιοθέατα της περιοχής είναι :
• τα ερείπια της αρχαίας πόλης (τείχος και φρούριο - πύργος).
• τα δύο κεφαλόβρυσα.

Επτάλοφος (Αγόριανη)
Πανέμορφο, Ιστορικό, αμφιθεατρικά κτισμένο (πάνω σε επτά λόφους) τουριστικό χωριό, σε υψόμετρο 850-990 μ. κοντά στις ελατόφυτες πλαγιές του Παρνασσού. Καταπράσινο με άφθονες πηγές και φυσικές ομορφιές, ωραίες ταβέρνες, ξενοδοχεία και τουριστικά δωμάτια. Η Επτάλοφος είναι από τα καλύτερα θέρετρα του Παρνασσού για όλες τις εποχές του χρόνου. Χωριό ιστορικό, καταφύγιο των βυζαντινών αυτοκρατόρων Κομνηνών, πατρίδα των αγωνιστών και οπλαρχηγών του ΄21 - Κομνά, Θεοδώρου και Σταμάτη Τράκα κ.ά. -, κάηκεολοσχερώς στην κατοχή. Αξιοθέατα της περιοχής είναι : τα πολλά εξωκλήσια, οι γραφικές πηγές (κυριότερη η Μάννα), το ξύλινο «Φιλανδικό» χωριό «Έλατος», ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού, Το «Κωρύκειον ΄Αντρον» (σπήλαιο ιερό του Πάνα και των Νυμφών), ο Επτάσ- απύθμενη καταβόθρα με τον νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης) και τέλος το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Με την ένδειξη Ε4 από την κεντρική πλατεία του χωριού ξεκινούν δύο διαδρομές, μία προς Δελφούς και μία άλλη προς Καλοσκοπή. Αξίζει ο επισκέπτης να κάνει τη μαγευτική διαδρομή μέσα από τον ελατοσκέπαστο Παρνασσό μέχρι την Αράχοβα (24 χιλ.) ή μέχρι την κορυφή του Λιάκουρα για να δει την ανατολή του ήλιο που θα του μείνει αλησμόνητη ή να ξαποστάσει στο καταφύγιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου.

Αγία Ελεούσα
Σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από το χωριό συναντούμε τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού που παίρνουν το όνομα τους από την εκκλησία της Ελεούσας (Αγία-Αλεγούσα) που βρίσκεται κοντά στην πηγή. Εδώ οι Λιλαιείς, κάτοικοι της αρχαίας Λίλαιας, λάτρευαν τον ποτάμιο θεό Κηφισό. Στη περιοχή των πηγών εντοπίζονται ίχνη από τα ιερά της Λίλαιας και διασώζονται τμήματα από τον περίβολο της πόλης. Αμέσως πάνω από την πηγή διακρίνονται τα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας, χτισμένης πάνω σε αρχαίο αναλημματικό τοίχο, που οι ντόπιοι ονομάζουν Αγ. Χριστόφορο. Ανατολικά των πηγών υψώνονται επιβλητικά τα ερείπια της εκκλησίας της Παληοπαναγιάς ή Παναγίας Ελεούσας ή Μαυρομαντήλας. Το μνημείο έχει χρονολογηθεί στο δεύτερο μισό του 6ου ή στις αρχές του 7ου αι., μάλλον όμως πρέπει να διευρύνουμε τα χρονολογικά όρια μέχρι το 10ο αι.

Προχωρώντας ακόμα πιο ανατολικά των πηγών στο δρόμο προς την Απάνω Σουβάλα και στην θέση "Αη Βασίλης" ο επισκέπτης συναντά ίχνη της ακρόπολης της αρχαίας πόλης Ερώχου.

Ανατολικά του χωριού και στο δρόμο προς την Αμφίκλεια, μπορούμε να επισκευτούμε τον αρχαιολογικό χώρο, όπου υπάρχουν τα θεμέλια του ναού, αφιερωμένου στη λατρεία της θεάς Δήμητρας. Μετά από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν, βρήθηκε μεγάλο οικοδόμημα, χωρισμένο σε πολλά δωμάτια, ενώ μεγάλοι πελεκητοί τιτανόλιθοι έχτιζαν το δυτικό μέρος, ύψους 1μ. και μήκους 41μ. Επίσης βρέθηκαν στον ίδιο χώρο συμμαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Περισότερες πληροφορίες μπορείτε να βρήτε στην εργασία με θέμα "Οι αρχαιότητες της Πολυδρόσου" που πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 1996 από το Δημοτικό Σχολείο Πολυδρόσου.

Χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού
--   Φτερόλακκα

Η Φτερόλακκα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.800-2.100 μ., και απέχει από την Πολύδροσο μόνο 17 χιλιόμετρα.
Διαθέτει τρία τελεσιέζ, δύο συρόμενους αναβατήρες.
Λειτουργεί μπάρ, ιατρείο, σχολή σκι για αρχάριους και ενοικιάζεται εξοπλισμός.
Πληροφορίες: 0234022690, 0234051207
--  Κελαρια
Τα Κελάρια βρίσκονται σε υψόμετρο 1.650-2.250 μ.
Στο σαλέ στα Κελάρια λειτουργεί εστιατόριο, self service και καφετέρια.
Πληροφορίες: 0234022693.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα του ΕΟΤ στην διεύθυνση http://www.parnassos-ski.gr/ 
Στις εγκαταστάσεις του Ε.T.A. στη Φτερόλακα και τα Κελλάρια λειτουργούν 20 πίστες συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων. Οι 16 είναι πίστες κατάβασης μήκους απο 600 μ. έως 4 χλμ. Από αυτές, οι 13 είναι μπλε και κόκκινες (για αρχάριους, μέσους και καλούς σκιέρ), ενώ οι τρεις είναι μαύρες (αγωνιστικές).


Η Αμφίκλεια ή Δαδί, ριζωμένη στη βόρεια πλαγιά του Παρνασσού εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, διατηρεί το όνομά της από την αρχαιότητα...
περισσότερα..

Οδοιπορικό χωριών, χιονοδρομικά κέντρα, ιστορικά μνημεία, σπήλαια, πηγές, περιηγήσεις στην φύση...
περισσότερα..Για να πάτε από την Αθήνα στην Αμφίκλεια ή Δαδί με το αυτοκίνητό σας, θα πάρετε την Εθνική Οδό με προορισμό το Κάστρο...
περισσότερα..

Ενημερωθείτε άμεσα και έγκυρα για τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή...
περισσότερα..